Whippet - ras in de kijker

Whippet - Ras in de kijker

Whippet is een fascinerend hondenras. Deze elegante honden hebben een evenwichtig en vriendelijk karakter. Zij zijn zeer aanhankelijk, zachtaardig en volgzaam. Maar vergis je niet, de whippet is ook sterk, speels en buitengewoon atletisch.


Zuber, de eerste whippet kampioen

De naam ‘Whippet’ werd in 1876 voor de eerste keer officieel gebruikt. Pas in 1890 werd de whippet door de ‘Kennel Club of England’ erkend. Sindsdien mochten whippets meedoen aan hondenshows. De bruin-witte whippet Zuber, geboren in 1889, werd de eerste kampioen van het ras. De afbeelding van Zuber staat nog steeds op de achterzijde van elke whippet-stamboom ter wereld. 


Oorsprong en geschiedenis van het ras

Whippet, Jean-Baptiste Oudry (Franse rococo schilder, 1686-1755).

Jean-Baptiste Oudry (Franse rococo schilder, 1686-1755).
Bron: Galerie Didier Aaron


Honden die op de moderne whippet lijken waren al gekend in de geschiedenis voor honderden, zelfs duizenden jaren. Zij werden dankzij hun snelheid en hun uithoudingsvermogen gebruikt voor het jagen op hazen in het open veld.  

Hoewel er verschillende theorieën over de oorsprong van het whippetras bestaan, lijkt echter dat de whippet ontstaan is uit kruisingen tussen Windhonden en Terriërs. 
De arme engelse bevolking kon zich geen dure greyhound veroorloven. Daarom gebruikten arbeiders en mijnwerkers whippets voor de jacht. Ter vermaak werden whippets in ‘snapdog coursing’ gebruikt. Vaak werd er geld op gewed. De honden moesten in een gesloten ruimte een konijn of een rat vangen. Spijtig genoeg werden honden toen als een product gezien. Wanneer een hond niet snel genoeg was, werd die als ‘waardeloos’ gezien en werd het dier vaak genadeloos afgemaakt.
 
Gelukkig werd ’snapdog coursing’ later verboden. Als alternatief vermaak werd ‘hondenrennen’ als hondensport ontwikkeld. Whippets zijn ontzettend goed in deze sport. Hondenrennen hebben echter nog altijd een slechte reputatie. In sommige landen waar deze sport fanatiek wordt beoefend, worden de sporthonden nog altijd heel slecht behandeld. 


Karakter van een whippet

Whippets hebben een zacht en niet-agressief karakter. Zij kunnen goed overweg met katten en andere familie honden. Whippets gaan ook geduldig met kinderen om. Vergeet niet dat whippets heel gevoelige honden zijn. Leer je kind vanaf het begin respect te hebben voor de hond. Zeker als je merkt dat je kind té enthousiast met je viervoetig gezinslid omgaat.
Whippets zijn heel gehecht aan hun familie. Je whippet geniet elke minuut van je gezelschap en wordt niet graag van je gescheiden. Whippets worden graag geknuffeld en geaaid maar het is alleen voorbehouden aan hun familieleden. Whippet is niet de meest sociale hond. 
Whippets kunnen perfect in een appartement wonen zolang ze een paar keer per dag de mogelijkheid hebben om een goede wandeling te maken. Wat je whippet echt blij maakt is op volle snelheid te kunnen sprinten. Jagen en prooi achtervolgen zit in zijn genen.
Je zal een whippet niet veel horen blaffen. Deze honden zijn meestal stil in huis. Whippet heeft een hekel aan kou en harde oppervlaktes. Hij geniet van een warm nestje en slaapt liefst naast jou in de zetel.


Beweging en jachtinstinct

De whippet is een sportieve hond die dagelijks beweging nodig heeft.

De whippet is een sportieve hond die dagelijks beweging nodig heeft. Hier moet je rekening houden met de specifieke kenmerken van dit ras. Een lange wandeling is niets voor een whippet. Whippets zijn snelle en explosieve sprinters maar zij worden snel moe en hebben recuperatie nodig. Whippets recupereren echter erg snel. Na een paar uurtjes lekker uitrusten in de zetel zijn zij terug fit.  
Let op mogelijke blessures als je je wippet los laat lopen. Doe het enkel als de situatie en de omgeving absoluut veilig zijn. Als je hond in jachtmodus is, zal hij niet uitkijken naar een prikkeldraad omheining of een aankomende auto.

 

Gezondheid en verzorging van een whippet

Whippets zijn vrij gemakkelijk in verzorging. Zij hebben nauwelijks hondengeur en hebben ook geen dagelijkse vachtverzorging nodig. Je kan hun korte fluweelzachte vacht af en toe met een zachte borstel kammen. Zijn nagels moeten ook regelmatig geknipt worden.
Whippets kunnen niet goed tegen de kou. Daarom zie je vaak tijdens de koude wintermaanden een whippet in een jasje op straat.
De levensverwachting van een whippet is 12-14 jaar. Ondanks zijn fijn uiterlijk is de whippet een sterke hond met een grote weerstand tegen ziektes. Zij hebben ook weinig ras specifieke gezondheidsproblemen.
Gebitsverzorging is belangrijk voor whippets omdat zij gevoelig voor tandsteen zijn. Laat je dierenarts regelmatig zijn gebied controleren en tijdig tandplak verwijderen. Whippets zijn gevoelig voor anesthesie. Zij hebben weinig lichaamsvet wat het risico op onderkoeling vergroot, sommige narcosemiddelen mogen daarom bij whippets niet worden gebruikt.


Gezonde voeding voor een gezonde whippet

De juiste voeding is essentieel voor een lang en gezond leven van je hond. 
Whippets hebben een dieet nodig dat afgestemd is op hun bewegingspatroon.
Een ideaal hondenvoer voor de whippet moet voedingsstoffen bevatten die het herstel van spieren bevorderen, voldoende energie geven en dat licht verteerbaar is. 
Een gezond eetpatroon van een actieve whippet bevat veel dierlijke proteïnes. Deze eiwitten dragen bij aan een optimaal herstel van spieren na een fysieke inspanning. Dierlijke vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines zijn ook onmisbaar voor een goede en gezonde ontwikkeling van je hond.

Puppy  -  Adult  -  Senior

 

Bronnen: 

  • “The Whippet – An Authoritative Look at the Breed’s Past, Present and Future,” by Bo Bengtson, published by Kennel Club Classics, 2010. 
  • SPORTLETSELS BIJ RACE HONDEN, Steven LEMMENS, FACULTEIT DIERGENEESKUNDE, Universiteit Gent, 2010 
  • Renwick, L., The Whippet Handbook, Nicholson and Watson, London, 1956. The Modern Dog Encyclopedia, The Telegraph Press, 1953.

 


Deel dit bericht← Ouder bericht