Voedselallergie bij honden: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie

Voedselallergie bij hondenHeeft je hond vaak last van jeuk, huidirritaties, oorontstekingen, diarree of braken? De kans bestaat dat je viervoeter een voedselallergie heeft. Door een verkeerde voeding te geven kan je zonder het te weten de toestand van je hond nog erger maken.

Hoe ontstaat een voedselallergie bij honden? 

Voedselallergieën zijn een toenemende zorg bij hondenbaasje en het lijkt erop dat steeds meer honden eraan lijden. Een allergische reactie kan ontstaan op alle soorten voeding, ook als je zelf voor je hond maaltijden bereid.

Honden kunnen net als mensen allergisch zijn aan sommige voedingsstoffen. 

In de meeste gevallen wordt een hond allergisch op voedsel die hij of zij al jarenlang heeft gegeten. Het is omdat het even duurt totdat het immuunsysteem op een bepaald ingrediënt begint te reageren.  

In veel gevallen is genetische aanleg de oorzaak van voedselallergie. Sommige rassen, zoals Boxer, Buldog, Labradors, Golden Retriever, Cocker Spaniël, Dashond, Shar-Pei en Duitse Herder hebben meer last van allergieën.

 

Heeft mijn hond een voedselallergie of een voedselintolerantie?

Het is ook mogelijk dat je hond een voedselintolerantie heeft en niet een voedselallergie.

Het verschil is dat bij voedselallergie het lichaam antistoffen (IgE) aanmaakt en er histamine vrij komt. De antistoffen zijn terug te vinden in het bloed. Histamine zorgt voor de allergische klachten, meestal jeuk en huidirritaties.

Bij intolerantie is het lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren. Er worden geen antistoffen gevormd. De reactie treedt dan ook pas later op. Een hond heeft meestal last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, braken en winderigheid.

 

Wat zijn de symptomen van voedselallergie bij honden?

Voedselallergie bij honden symptomen

Er zijn een aantal tekens waar wij moeten opletten. Deze kunnen duiden op een voedselallergie.

 • Jeuk- en huidproblemen zijn de meest voorkomende klachten. Vaak maakt een hond de toestand nog erger door er constant aan te krabben, likken of bijten. Daardoor ontstaan er kale plekken, wondjes en huidontstekingen.

 • Problemen met spijsvertering. Diarree is een veelvoorkomend symptoom bij voedselallergie, alsook overgeven, winderigheid, verminderde eetlust.

 • Terugkerende oorontstekingen kunnen ook het gevolg zijn van een voedselallergie.

    

  Wat te doen als je een voedselallergie bij je hond vermoedt?

  Als je denkt dat je hond een voedselallergie heeft, bespreek het eerst met de dierenarts. Het probleem is dat voedselallergie symptomen vaak dezelfde zijn als bij veel andere gezondheidsaandoeningen.

  Misschien reageert je hond allergisch op een wasmiddel of een andere stof in de omgeving. Ook van vlooien of parasieten kan je hond dezelfde klachten krijgen als bij voedselallergie.

  Spijtig genoeg is voedselallergie moeilijk te diagnoseren. Er bestaan vandaag nog geen nauwkeurige testen om precies te weten te komen op welke voedingsstof je hond reageert. Je dierenarts zal waarschijnlijk aanraden om eliminatiedieet te proberen.

  Eliminatie dieet

  Tijdens het volgen van eliminatiedieet moet je hond minimaal 6 weken het voer krijgen dat een andere eiwitbron bevat dan wat hij voordien at. Vooral de eiwitten van dierlijke oorsprong veroorzaken allergie bij honden. De meest voorkomende voedselallergenen zijn: rundvlees, zuivelproducten en tarwe. Vis en konijn zijn ingrediënten die het minst allergische reacties provoceren.

  In veel gevallen zorgt graanvrij hondenvoer dat het afweersysteem niet meer wordt geactiveerd en de lastige jeuk aanzienlijk vermindert.

  Je dierenarts kan ook hypoallergene voeding voorstellen. Dit voer is bereid met gehydrolyseerde eiwitten. Deze eiwitten zijn in heel kleine stukjes afgebroken zodat zij geen reactie van het immuunsysteem veroorzaken.

  Het is niet altijd gemakkelijk. Toch moet je hond een streng en consequent eliminatie dieet volgen. Tijdens deze periode mag je viervoetige vriend geen hondensnoepjes krijgen. Als jeuk en huidirritatie heel ernstig zijn, is het zinvol om in het begin een anti-jeuk medicijn aan je hond te geven. En dit tot dat zijn toestand verbetert. Vraag daarover een advies van je dierenarts.

  Hoe zorg ik dat mijn hond geen voedselallergie krijgt?

  Wat kunnen wij als hondenbaasjes doen om het ontwikkelen van voedselallergieën te voorkomen? Hoewel er in de laatste jaren veel onderzoek naar voedselallergieën bij honden is geweest, weten wij nog steeds niet hoe wij allergieën volledig kunnen voorkomen.

  Toch zijn er dingen die je preventief kan doen om je hond te helpen bij het beschermen tegen allergieën.

  Voedselallergie bij puppy's

  Zorg goed voor je puppy.
  Een gezonde start is het begin van een fantastisch leven. Zorg dat je jonge hond het juiste puppy hondenvoer krijgt. Het helpt om zijn groei optimaal te ondersteunen zodat hij een sterke en gezonde volwassen hond wordt.

  Training en speeltijd zorgen voor mentaal en fysiek welzijn van je hond.

  Pas op voor gastro-enteritis. Sommige onderzoeken wijzen erop dat gastro-enteritis, vooral bij puppy's en jonge honden, de kans vergroot op het ontwikkelen van voedselallergieën bij een volwassen hond.

  Het voorkomen van gastro-enteritis is niet altijd eenvoudig. Honden eten allerlei dingen op straat waarvan sommige erg gevaarlijk zijn. Denk aan rot vuilnis of dode dieren.

  Als je denkt dat je hond vuilnis dat maagklachten kan veroorzaken heeft gegeten, kan je hem best een eiwitarm dieet geven. En dit totdat de vermoedelijke buikpijn voorbij is. Raadpleeg je dierenarts als je hond langer dan 72 uur diarree heeft.

  Kies een hondenvoer met één eiwitbron. Het is beter om een voer aan je hond te geven dat slechts één of twee eiwitbronnen bevat (bijvoorbeeld enkel kalkoen, lam, eend of zalm). Als je hond een allergie op zijn voeding ontwikkelt, kan je gemakkelijk een dieet vinden zonder het allergie veroorzakende proteïne.

  Sommige rassen zijn heel vatbaar voor het ontwikkelen van voedselallergieën. Spijtig genoeg, kan het voorkomen van een voedselallergie onmogelijk zijn als een hond er genetisch aanleg voor heeft.

  Geef niet op!

  Omgaan met een hond die een voedselallergie heeft kan een uitdaging zijn.  Gelukkig is het nu veel gemakkelijker om een hypoallergeen hondenvoer te vinden dan het verleden. Geef niet op, probeer verschillende soorten voer, vraag hulp aan je dierenarts en wees gerust, je hond zal beter worden.

  __________

  Bronnen:

  1. Allergie bij de hond: een bevraging van dierenartsen en eigenaars over de toestand in Vlaanderen, C. Depessemier, E. Cox, M. Pelst, Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift, 2019, 88
  2. The Dog as a Model for Food Allergy, Bob B. Buchanan, Oscar L. Frick, published in Academic journal of New York Academy of Science, 24 January 2006
  3. Voedselallergie, Medisch Centrum voor Dieren, https://www.mcvoordieren.nl/voedselallergie-huid
  4. Food Allergies in Dogs, https://moderndogmagazine.com/articles/food-allergies-dogs/15131

  Deel dit bericht  Nieuwer bericht →