Wat moet mijn hond eten?

Wat moet mijn hond eten? Voedingsadvies voor honden.

Wat mogen honden eten?

Elke hond is anders. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen wat het beste eten voor je trouwe viervoeter is. Wij willen je helpen om een goede keuze te maken zodat je hond heel zijn leven in topconditie blijft. Lees deze informatie, gebruik je gezond verstand en hou rekening met de leeftijd, de levensstijl en de gezondheidstoestand van je hond.

Wat eten honden?

De basisvoeding van je hond moet een hondenvoer van hoge kwaliteit zijn dat geschikt is voor zijn levensfase en zijn gezondheidstoestand. Onze honden zijn oorspronkelijk carnivoren. Gedomesticeerde honden zijn omnivoor voedsel beginnen eten. Domesticatie bracht echter grote veranderingen in de levensstijl, energiebehoeften en levensverwachting van honden. 

De samenstelling van hoogwaardig hondenvoer is gebaseerd op jarenlange onderzoeken en studies. Dit hondenvoer is perfect uitgebalanceerd voor energiebehoeften van je hond en geeft hem alle nodige voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen en vitaminen(1).

Probeer natvoer en droogvoer te mixen. De meeste honden lusten heel graag natvoer omdat het meer smaak heeft. Natte voeding bevat ook meer vocht en helpt een droge harde ontlasting te voorkomen. 

Zorg dat je hond altijd vers drinkwater heeft. Geef best geen melk aan je hond, omdat melk gastro-intestinale klachten kan veroorzaken.

Kies het hondenvoer voor de levensfase van je hond

Er zijn 6 belangrijkste levensfasen van een hond:

  • Puppy
  • Adolescent
  • Volwassen
  • Drachtig
  • Senior

Door de voeding van je hond af te stemmen op zijn levensfase, zorg je dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste hoeveelheden. Daarmee stimuleer je zijn ontwikkeling in het begin van zijn leven en blijft je viervoeter gezond op latere leeftijd.

Het voeden van een drachtige hond vraagt om speciale aandacht. Wist je dat in het begin van de dracht een zwangere hond nog geen extra voeding nodig heeft? Bij het vorderen van de dracht en afhankelijk van het aantal pups die de toekomstige hondenmama bij zich draagt, heeft een zwangere hond meer voeding nodig. En dit vooral vanaf het laatste derde deel van de dracht. Dierenartsen vinden hoogwaardige puppyvoeding een goede voederkeuze voor een zwangere hond(2).

Mag ik rauw vlees aan mijn hond geven?

Het geven van rauw vlees aan honden wordt steeds populairder. Rauw vers vlees past namelijk in het natuurlijke evolutionaire dieet van onze honden die van wolven afstemmen. Het rauw vlees dat geschikt is voor menselijke consumptie bevat géén conserveringsmiddelen, chemische smaakversterkers, geur of kleurstoffen. Vooral bij honden met allergieën kan een rauw vlees dieet de lastige allergische symptomen doen verminderen.

Vers vlees bevat ook weinig vezels. Honden die vers vlees eten produceren weinig ontlasting. Het kan natuurlijk een voordeel zijn voor het baasje. Maar let op, het gebrek aan vezels kan bij sommige honden tot buikklachten leiden zoals obstipatie en opgeblazen gevoel. 

Het voeren van rauw vlees aan honden kan ook risico’s met zich meebrengen. De beroepsorganisatie voor dierenartsen (KNMvD) waarschuwt voor de aanwezigheid van bacteriën en parasieten (zoals salmonella en listeria) in het vlees(3). Dit kan leiden tot gevaarlijke infecties bij dier en mens. Wist je dat, bijvoorbeeld, salmonella dagenlang in de bek van je hond kan overleven? Let extra goed op als je kleine kinderen in je gezin hebt. Omdat bij de bereiding van de voeding en het reinigen van de voerschotels kruisbesmetting naar eten en keukenmateriaal van baasjes kan plaatsvinden. 

Vraag advies van je dierenarts

Als het gaat om een dagelijkse voeding voor je hond is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Dierenartsen benadrukken dat het voedsel van uw hond zowel compleet als uitgebalanceerd moet zijn. En dit is niet allen voor zijn levensfase maar ook als je hond medische problemen heeft(4)

Wij raden u ook aan een bezoek aan je dierenarts te brengen vooraleer je een dieetvoer aan je viervoeter begint te geven. Dieetvoeding voor honden is onderhevig aan strenge controle en is samengesteld na veel onderzoek. 

De juiste voedingskeuze kan een groot verschil maken in de levenskwaliteit van je trouwe vriend. Net zoals bij mensen, zal de juiste voeding ziektesymptomen verlichten en zal je hond terug volop van zijn hondenleven kunnen genieten. Daarom is het stellen een correcte diagnose en een goed voedingsadvies van je dierenarts zo belangrijk.

Welk eten mag je NOOIT aan je hond geven?

Bepaalde voedingsmiddelen moet je absoluut buiten bereik van je hond houden. Dit is omdat niet alles wat mensen eten veilig is voor honden.

Hier zijn de meest voorkomende voedingsmiddelen waar je je hond tegen moet beschermen. 

Chocolade
Hoewel honden dol zijn op de geur van chocolade, is het giftig voor hen en mag het nooit aan hen worden gegeven.

Uien en knoflook
Uien zijn zeer giftig voor honden. Ze veroorzaken oxidatieve schade aan de rode bloedcellen, wat leidt tot bloedarmoede.

Citrus
Het citroenzuur dat in pompelmoes, citroen, limoen en sinaasappel wordt aangetroffen kan diarree, braken en in het ergste geval de beschadiging van het centrale zenuwstelsel veroorzaken.

Melk en lactose
Sommige honden kunnen lactose intolerant zijn, wat kan leiden tot maagklachten zoals braken of diarree. Als je hond sterk op melkproducten reageert, kan je deze best vermijden.

Zoet en vettig voedsel
Als je je hond op een gezond gewicht wil houden, moet je zoete en vette voedingsmiddelen vermijden. Zoet voedsel kan ook leiden tot ziekten zoals hondendiabetes en pancreatitis(5)

 

Hopelijk zal deze informatie je helpen om een hondenvoeding voor je viervoetige vriend te kiezen die optimaal is voor zijn welzijn. Elke hond verdient een gelukkig en gezond leven.
 

  1. Dierenartsenpraktijk Het Hof (Essen) - Honden Voeding
  2. Caressa Dierenziekenhuizen - Meer weten over de normale zwangerschap bij de hond?
  3. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde - KNMvD standpunt Rauwe vleesvoeding voor hond en kat
  4. Veel gestelde vragen over voeding hond – Dierenkliniek Leusden
  5. Dr. Leigh Davidson - What Should I Feed My Dog - RSPCA Pet Insurance

Deel dit bericht



← Ouder bericht Nieuwer bericht →